Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  25.02.2024

  „Песента на камбаните” в ръцете на ценителите

  Музикалният диск „Песента на камбаните” има своето 18 издание. Запазените мигове от миналогодишния фестивал „Празник на духовната музика” съхраниха атмосферата и запазиха най- доброто от концертите на голямото музикално събитие.

  С какво е по-различен той от останалите вече станали колекционерски музикални дискове?

  Както е известно Празникът, който миналата година навърши своята 20 годишнина, се състои в две концертни вечери в храм „Св. Троица” и Художествената галерия „Христо Цокев”. В първия концерт, наречен „Православни песнопения” гостуващите състави се представят с подбрани религиозни послания. Във втория концерт „Тебе поем господи” се допускат религиозни произведения със съпровод и подбрана съкрална музика от цял свят. Това прави габровския фестивал уникален и толкова устойчив през годините. Стремежът всеки път да се търсят непознати на публиката изпълнители и непопулярни изпълнения надгражда постигнатото като резултати.

  Миналата година например в чест на своеобразния юбилей за изпълнение на „Салве Реджина” от Хендел бяха поканени 2 смесени хора от два града – Казанлък и Стара Загора.

  50 души заедно с габровския Камерен оркестър не само получиха нестихващите аплодисменти, но и признанието на специалистите, нещо изключително ката музика.

  Както обикновено включването на диска „Песента на камбаните” става след прецизно прослушване на документалните записи. И понякога, както сега, от 7 изпълнения на дамска формация „Лира” от Нови пазар беше включено само едно изпълнение, докато на Вокална формация „Мелос” от Севлиево попаднаха всичките им 6 изпълнения.

  В 80 минутния музикален диск ще чуете още – Вокален ансамбъл „Елици” от София с 6 изпълнения, Хорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” с 2 изпълнения, солистите Николай Георгиев и Йоан-Петър Павлов с псалма „Благослови душе моя Господа” и със съпровод на габровския оркестър известния сопран Нона Кръстникова, която изпълни на латински език „Салве Реджина”.

  И както всеки път ще бъдат дарени дискове на съорганизаторите Архиерейското наместничество, Община Габрово и Министерство на културата, както и на редовните посетители на фестивала.

  „Песента на камбаните” е вече в ръцете на ценителите.

  Да му пожелаем дълъг живот!

  споделяне в социални мрежи

  About Author