Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  14.06.2024

  20 години „Празник на духовната музика“

  Първият фестивал „Празник на духовната музика“ в Габрово стана на двайсет години. Габровци успяха до този момент да съхранят и развият уникалният замисъл за две концертни вечери в храм „Св. Троица“ и втората в ХГ „Христо Цокев“, в която звучат сакрални произведения от цял свят. Запази се и статута с четирима организатори от държавна, общинска, религиозна власт – Габровско архиерейско наместничество, НПО в лицето на НЧ „Габрово-2002“ под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. През годините те не само си взаимодействаха, но помогнаха да се утвърди това изключително музикално събитие в страната и чужбина.

  С какво изпращаме и посрещаме двайсетото издание на празника посветен на Света Петка Българска? До тази година се спазваше традицията да има гостуващ чуждестранен хор, но днес, заради пандемията и международната обстановка такова участие беше осуетено. До сега в Габрово са гостували 49 хорови състава от чужбина и 107 български колективни изпълнители. При много организационни трудности стремежът е да се запази и друга съществена клауза от статута да не се повтарят изпълнителите. За съжаление хоровото дело в България остарява като цяло и не се развива достатъчно за голям подбор.

  Подготовката за двайсетото издание започна още през февруари и участниците бяха известни още тогава – това бяха Училището за древни езици и култури „Св. Константин Кирил философ“ София, смесен хор „Петко Стайнов“ от Казанлък, камерен хор „Еуфоника“ Трявна, хор „Св. Йоан Златоуст“ Варна, дамска формация „Лира“ – Нови Пазар, Вокална формация „Мелос“ – Севлиево. Трябва със съжаление да заявим, че съставът от Трявна за втори път е на нашия афиш и за втори път в последният момент отказва участие.

  И докато в първата вечер хористите са по-малко на брой, то във втората, под мотото „Тебе поем,  Господи“ габровската публика за първи път ще види на сцената 40 хористи от два хора от Казанлък с диригент Младен Станев. Те ще изпълнят със съпровод на Габровския камерен оркестър красивата „Глория“ на Антонио Вивалди на латински език. С оркестъра втората вечер ще чуем и сопрана Нона Кръстникова, която ще изпълни „Салве Реджина“ на Георг Фридрих Хендел. Тази година за пръв път традиционната среща на участващите състави ще се състои в комплекса на хотел „Мак“, за което предварително благодарим.

  бутони за споделяне

  About Author