Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  Международни участия на ФТА „Сивек”

  От 21 до 27 юли напреднала и подготвителна група към Фолклорен танцов ансамбъл

  „Сивек” при НЧ „Габрово-2002” гостува на „Дни на културата” във Високо, Босна и Херцеговина по покана на Асоциацията  на фестивалното изкуство. Представленията за откриването на  дните се гледаха от няколко хиляди души с пряко телевизионно предаване. Концерт беше изнесен и в Археологическия парк на гр. Високо. Освен Високо – Кралският град и градът на пирамидите, участниците посетиха и Сараево и се запознаха със неговите забележителности. Гостуването беше високо оценено от домакините и Ансамбъла получи покана за участие в следващото издание на Международен музикален и фолклорен танцов фестивал “Лято в Босна и Херцеговина”.

  Средношколска група към Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек” взе участие в III IFF „World Wide 2022” в Пулави, Полша от 08 до 16 август. Във фестивала участваха състави от: Индия, Колумбия, Украйна, Алжир, Турция, Полша и Бурунди. Програмата на фестивала започна с Дефиле по улиците на града и гала концерт за официално откриване. Концерти бяха изнесени в Nałęczów – курортен град, в Пулави  – по време на фолклорния панаир „Etno Jarmark“, за  закриване на фестивала. Бяха проведени срещи с местните власти и Вечер на националните традиции.

  Международният фолклорен фестивал е един от малкото фестивали с такъв характер в региона на Люблин с голямо разнообразие от представен фолклор и задача да популяризира фолклора, културата на отделните народи и международното сътрудничество. Висока оценка и тук получиха участниците във ФТА „Сивек” при НЧ „Габрово-2002” и се завърнаха с много впечатления от градовете, които посетиха по пътя /Будапеща, Прага, Виена/, с нови запознанства и покани за участия в още фестивали по света.

   

  И един отзив от родител, който развълнува всички нас:

  „Искам да благодаря на художествените ръководители на ансамбъла, на другите хореографи и музиканти за чудесната подготовка на младите танцьори, които представиха по един нeподражаем начин магията на българската народна музика и хора. Нашите деца бяха най-красивите на сцената с българските национални носии от различни краища на страната. Нашата музика най-бързо разпалваше сърцата на публиката, затова аплодисментите бяха най-много за техните изпълнения. Няма нищо по-прекрасно от усмивките и щастието на лицата на младите хора от различни краища на света.

  Още веднъж благодаря, че ни направихте съпричастни на тези прекрасни мигове от участието на ФТА“Сивек“ на международния фолклорен фестивал в Полша.

  Желая още много успехи на ансамбъла, лично щастие на всички, които участват в него! Бъдете благословени!”

  Минка Минчева

  бутони за споделяне

  About Author