Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  18.07.2024

  С любов за Ран Босилек – резултати от конкурса за есе

  С любов за Ран Босилек – Това е основното чувство, което е вдъхновило 16-те участника в конкурса  „Есе за Ран Босилек”, инициирано от НЧ ”Габрово-2002” в рубриката „Бележити габровци” по случай 135 годишнината от рождението на писателя Генчо Негенцов. Възможността дадена от организаторите да участват хора от цялата страна без оглед на възраст, даде среща на тринадесет годишни с  шейсет и пет на полето на творчеството. Интересен факт се оказа, че голямата част от състезаващите се бяха от други градове, а не от Габрово. Ето от кои краища на България се върнаха в детските си спомени и с преклонение пренесоха на белия лист чувството  на отдаденост към големия сърцевед и трогателната  нежност към детския свят на  българския писател Ран Босилек – градовете:  Елхово, София, Севлиево, Радомир, Лом, Пазарджик, Велико Търново и Габрово.

  Журито, което не за първи оценява за читалище „Габрово-2002”  съдържанието, качеството и красотата на словото на конкурси за есета беше приятно изненадано, че тази година нивото на почти  всички творби беше с високо качество и с хубав български език. Друга приятна изненада беше, че освен ученици се включиха учители, писатели и хора с висока грамотност. Всичко това доста затрудни журито, но в крайна сметка обявените предварително награди: две първи, едно второ и приз за оригиналност доби следния вид: Двете  първи места заеха – Христина Борисова от гр. Севлиево за есето „Как се влиза в приказка”, Миглена Пенчева от Габрово за есето „Бележит габровец”, Второ място за Атила Мехмед от гр. Велинград, ученичка от осми клас на ЕГ ”Бертолт Брехт” гр. Пазаржик за есето „Ран Босилек, завинаги в сърцата на детето” и „За смелостта”- оригинален текст на габровския писател  Велизар Велчев.

  Настоятелството на НЧ ”Габрово-2002” благодари сърдечно на всички участници в конкурса за Ран Босилек и им желае здраве, творческо дръзновение и ги кани през пролетта на другата година на грандиозното тържество на читалището  в Спортната зала  по случай 20 години от създаването му. Бъдете наши гости!


   

  „Как се влиза в приказка“ – Христина Борисова

  „Бележити габровци“ – Миглена Пенчева

  „Ран Босилек, завинаги в сърцата на детето“ – Атила Мехмед

  „За смелостта“ – Велизар Велчев

  бутони за споделяне

  About Author