Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  28.05.2024

  Богатство от концерти и награди

  С два концерта на 02 юни – за родители и 03 юни – тържествен концерт, Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ отпразнува своята 40-та годишнина.

  На сцената се изявиха и петте групи на Ансамбъла – начинаеща, напреднала, подготвителна, средношколска и представителна – танцьори от 5 до 50 години. Участие взеха и новосъздадения клуб за български хора „Пендара”, ветерани както и оркестър, който с музика на живо на част от танците обогати програмата. Едва побра над 200 човека сцената на ДК „Емануил Манолов” на финала на концертите. Много цветя, поздравителни адреси и подаръци получиха изпълнителите за своята годишнина, но най-вълнуващи бяха нестихващите аплодисменти на публиката. Танци от всички етнографски области на България са включени в репертоара на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“. За годините на своето съществуване Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ е изнесъл  повече от 2000 концерта у нас и в чужбина, удостоен е с множество награди и отличия и е обиколил над 30 държави на три континента.

  Ансамбълът е член на Народно Читалище „Габрово – 2002” от самото му създаване.

  От 04 до 06 юни се проведе III Национален танцов фестивал “Танцова въртележка” в гр. Горна Оряховица, в които взеха участие танцови колективи от цялата страна. ТШ “ Лиана” при НЧ “Габрово-2002” представи 5 танца в 3-та и 4-та възрастова група в разделите класически балет и характерни танци. Балерините на школата бяха оценени по достойнство от професионалното жури в състав председател Цветанка Гергинова и членове Захари Нанков и Мирослав Димитров. Те извоюваха три първи места с танците “ На горската поляна” , “ Мечтание” и “Ръченица”, който беше отличен и със Специална награда за авторство. Също така момичетата спечелиха и едно второ и едно трето място с танците “Като на бал” и “Куклената стая”. Председателката на журито г-жа Гергинова лично поздрави ръководителките на ТШ “Лиана” Л. Пантелеева и И. Симеонова  за добре свършената работа въпреки усложнената епидемична обстановка.

  На 05 юни НЧ „Габрово-2002” завоюва две награди от Национален фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” – Първо място за ФТФ „Боженци “ и Специален приз на кметството на с. Арбанаси за ДВГ „Габровски гласчета“. Специална награда и за Божидар Кържин и Петър Петков.

  споделяне в социални мрежи

  About Author