Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  Новият диск „Песента на камбаните”

  „Едно от малкото традиционни  културни събития  състояли се през трудната 2020 година  в България  е фестивалът „Празник на духовната музика” в Габрово” – четем в информационния сайт на Министерството на културата през месец октомври. Да, той  наистина се проведе, като на магия и днес в ръцете ни е поредният музикален диск „Песента на камбаните”  със седем участника и 21 произведения.

  За организаторите – Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” това беше изключително предизвикателство, защото от уговорените 9 участника в началото на годината, на фестивала успя да се яви само един – Женски камерен хор от Ловеч. Поради епидемиологичните  условия и страх от заразяване, останалите – смесен хор на Националната художествена академия гр. София, хор „Добри Чинтулов” гр. Перник, женски хор гр. Ямбол, църковен хор от село Рила, хорова школа гр. Бургас, мъжки хор –Грузия, изпълнител на източни песнопения от Гърция не само не дойдоха, но започнаха да се отказват постепенно още от месец април.

  Организацията трябваше да започне  отначало, като  от заявилите  ново участие формации: Младежки хор „Елици” гр. София, Мъжки хор при Софийска духовна академия, Смесен камерен хор гр. Стара Загора започнаха да отпадат поради заболяване на хористи две седмици преди началото. А диригентът на хор „Петко Стайнов” от Казанлък беше покосен от COVID 19 три дни преди фестивала.

  Затруднението се състоеше не само в липсата на готовност и желание за участие, но и в подготовката на рекламната кампания, като афиши, печатни програми, листовки и съобщения по медиите. Обстановката изискваше и нови условия при  самото провеждане. В храма трябваше да се поставят много столове на по-голямо разстояние, а не както до сега специалните пейки за публиката. Наложи се за първи път да сменим и мястото на втората концертна вечер от Художествената галерия в зала „Възраждане”. Всяка сутрин до празника се питахме, а днес какво ще се случи, но вярата, че фестивалът посветен на Духовния празник на Габрово и в чест на Света Петка Българска е благословен ни крепеше. И той наистина се състоя и днес доказателство за това са 75 минутните изпълнения на най-доброто от двете концертни вечери – „Православни песнопения” и „Тебе поем, господи”. Любителите на духовната музика ще се насладят на прекрасните изпълнения на Академичния смесен хор „Гаудемус” от Пловдив, Женски хор „Достойно ест” Ловеч, солово изпълнение от източни песнопения  на  Алексей Шепелев  – Габрово, Мъжки хор „Успение Богородично”, Габровски камерен оркестър със солисти Надежда Атанасова, Даниела Данис-Христова, Христофор Папанчев, оперната певица Олга Цветкова и съвместното изпълнение на Габровския камерен оркестър с академичния хор от Пловдив на Псалми от Вивалди, Михаел Хайдн и Доменико Чамароза.


     

  бутон за социални мрежи

  About Author