Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  16.04.2021

  Кратък отчет за дейността на НЧ „Габрово 2002“ за 2020 г.

  Отчет на НЧ „Габрово – 2002” за извършеното през 2020 г.

  През изминалия период читалищната дейност на всички институции  работещи с хора и публики беше затруднена от създалата се обстановка. Читалище „Габрово – 2002” продължи своята дейност и в условията на карантина. По-голямата част от художествените състави организираха своята дейност от домовете на ръководителите си. Голяма част от организираните турнета и участия във фестивали бяха отменени, но съставите продължиха участията си онлайн.

  януари – Представяне на концертния диск „Песента на камбаните” от XVII издание на фестивала „Празник на духовната музика”

  май – Конкурс за биографично есе и спомен, посветено на известния български архитект и кмет на Габрово Карл Кандулков, по случай 100-годишнината от рождението на именития архитект. Конкурсът се осъществи виртуално със съдействието на габровските медии  ”Сто вести” и „Бумеранг радио”. В инициативата се включи Агенцията за недвижими имоти ”Регент”. Компетентно жури оцени и присъди две първи и една втора награда за есе и награда за спомен.  Участниците получиха парични награди.

  септември – Проект „Майсторски клас по народно пеене” на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“  по Програма  „Младежки дейности“ на Община Габрово. 10 дневно обучение на участниците с вокалния педагог Петър Кирилов и участието на Фолклорна формация „Габровските гласове” с представяне на продукцията пред публика в ДК „Емануил Манолов”.

  октомври – XVIII Международен фестивал „Празник на духовната музика” съвместно с Министерството на културата, Община Габрово и Архиерейското наместничество

  ноември – Концерт на състави при НЧ „Габрово-2002” за освещаване на новия храм на Габрово „Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских”

  декември – 40 години Състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”. Заснемане на концерт в зала „Възраждане” и представяне виртуално в Интернет пространството.

  В пет онлайн фестивала участваха състави на читалището. Вокална група „Настроение“ получи грамоти и дипломи от участието си в  Международния фолклорен фестивал „Цветна плетеница“ 2020 и XVIII национален събор за автентичен фолклор „От извора – 2020 г.“ в с. Труд. Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ получи  диплом и сертификат от Фолклорна Формация Фонтан за участието си във  „В новия век с танци, песни и обич ” Равда 2020.  Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ беше удостоена с награда за най – харесван клип за участието си в Конкурс за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара“.

  Участията в Международни фестивали зад граница бяха осуетени от създалата се обстановка и не можаха да се осъществят с изключение на гостуването на Танцов клуб „Играорци“ в Тайланд през януари.

  За малкото време, в което имаше възможност съставите участваха в девет Национални фестивала: „Тъпан бие, хоро се вие” в Казанлък и Традиционен събор в с. Буря на Танцов клуб „Играорци”; „Празник на кратунката” в Гостилица, „Ритъмът на България” в Ловеч и „На Петковден на мегдана” в с. Буря  на Вокална група „Настроение“; „Фолклорни нюанси“ 2020 гр. Приморско и XIII национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета Лясковец 2020“ на Танцова школа „Лиана”.

  В Първи традиционен фестивал „Фолклорно домино” в Горна Росица взеха участие три състава – Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“, Танцов клуб „Играорци” и Вокална група „Настроение“.

  През септември  два състава се включиха в Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза” в Етъра и бяха удостоени с Първа награда за „Най- добро изпълнение на фолклорна песен” на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и Втора награда в категория „Най- добро изпълнение на фолклорен танц” на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

  През август се проведе творчески лагер на децата от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“, Танцова школа „Лиана” и Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“.

  Две участия в Научна кръгла маса на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ се проведоха в Разлог на IX Национален фестивал „На армане с тъпане” и в Севлиево на IX Национален събор „Северняшки гайтани”.

  В концертите, макар и не много на брой,  взеха участие няколко състава – Танцова школа „Лиана” в Маскен бал на Ротъри клуб, Габрово;

  Вокална група „Настроение“ в „Живи традиции” – Селски МОЛ;

  във Фермерски пазар в Габрово – Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и Фолклорна формация „Боженци”.

  С концерт пред ИМКА бяха наградени участниците от Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и с концерт – продукция завърши Проекта „Майсторски клас по народно пеене”, съвместно с Фолклорна формация „Габровските гласове” в ДК „Емануил Манолов”.

  Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ в Дом за възрастни хора – Яворец,

  Фолксваген фолклорен събор – Узана, 100 години вагонен завод – Дряново и камерни участия по различни поводи.

  В семинар на тема „Текущи възможности за финансиране на проекти”, организиран от РЕКИЦ, Габрово участваха представители на читалището през септември.

  Продължава и читалищната дейност на Народно читалище „Габрово – 2002” в условия на карантина.

   

   

   

  социални мрежи