Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  Кратък отчет за дейността на НЧ „Габрово 2002“ за 2020 г.

  Отчет на НЧ „Габрово – 2002” за извършеното през 2020 г.

  През изминалия период читалищната дейност на всички институции  работещи с хора и публики беше затруднена от създалата се обстановка. Читалище „Габрово – 2002” продължи своята дейност и в условията на карантина. По-голямата част от художествените състави организираха своята дейност от домовете на ръководителите си. Голяма част от организираните турнета и участия във фестивали бяха отменени, но съставите продължиха участията си онлайн.

  януари – Представяне на концертния диск „Песента на камбаните” от XVII издание на фестивала „Празник на духовната музика”

  май – Конкурс за биографично есе и спомен, посветено на известния български архитект и кмет на Габрово Карл Кандулков, по случай 100-годишнината от рождението на именития архитект. Конкурсът се осъществи виртуално със съдействието на габровските медии  ”Сто вести” и „Бумеранг радио”. В инициативата се включи Агенцията за недвижими имоти ”Регент”. Компетентно жури оцени и присъди две първи и една втора награда за есе и награда за спомен.  Участниците получиха парични награди.

  септември – Проект „Майсторски клас по народно пеене” на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“  по Програма  „Младежки дейности“ на Община Габрово. 10 дневно обучение на участниците с вокалния педагог Петър Кирилов и участието на Фолклорна формация „Габровските гласове” с представяне на продукцията пред публика в ДК „Емануил Манолов”.

  октомври – XVIII Международен фестивал „Празник на духовната музика” съвместно с Министерството на културата, Община Габрово и Архиерейското наместничество

  ноември – Концерт на състави при НЧ „Габрово-2002” за освещаване на новия храм на Габрово „Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских”

  декември – 40 години Състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”. Заснемане на концерт в зала „Възраждане” и представяне виртуално в Интернет пространството.

  В пет онлайн фестивала участваха състави на читалището. Вокална група „Настроение“ получи грамоти и дипломи от участието си в  Международния фолклорен фестивал „Цветна плетеница“ 2020 и XVIII национален събор за автентичен фолклор „От извора – 2020 г.“ в с. Труд. Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ получи  диплом и сертификат от Фолклорна Формация Фонтан за участието си във  „В новия век с танци, песни и обич ” Равда 2020.  Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ беше удостоена с награда за най – харесван клип за участието си в Конкурс за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара“.

  Участията в Международни фестивали зад граница бяха осуетени от създалата се обстановка и не можаха да се осъществят с изключение на гостуването на Танцов клуб „Играорци“ в Тайланд през януари.

  За малкото време, в което имаше възможност съставите участваха в девет Национални фестивала: „Тъпан бие, хоро се вие” в Казанлък и Традиционен събор в с. Буря на Танцов клуб „Играорци”; „Празник на кратунката” в Гостилица, „Ритъмът на България” в Ловеч и „На Петковден на мегдана” в с. Буря  на Вокална група „Настроение“; „Фолклорни нюанси“ 2020 гр. Приморско и XIII национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета Лясковец 2020“ на Танцова школа „Лиана”.

  В Първи традиционен фестивал „Фолклорно домино” в Горна Росица взеха участие три състава – Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“, Танцов клуб „Играорци” и Вокална група „Настроение“.

  През септември  два състава се включиха в Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза” в Етъра и бяха удостоени с Първа награда за „Най- добро изпълнение на фолклорна песен” на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и Втора награда в категория „Най- добро изпълнение на фолклорен танц” на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

  През август се проведе творчески лагер на децата от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“, Танцова школа „Лиана” и Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“.

  Две участия в Научна кръгла маса на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ се проведоха в Разлог на IX Национален фестивал „На армане с тъпане” и в Севлиево на IX Национален събор „Северняшки гайтани”.

  В концертите, макар и не много на брой,  взеха участие няколко състава – Танцова школа „Лиана” в Маскен бал на Ротъри клуб, Габрово;

  Вокална група „Настроение“ в „Живи традиции” – Селски МОЛ;

  във Фермерски пазар в Габрово – Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и Фолклорна формация „Боженци”.

  С концерт пред ИМКА бяха наградени участниците от Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ и с концерт – продукция завърши Проекта „Майсторски клас по народно пеене”, съвместно с Фолклорна формация „Габровските гласове” в ДК „Емануил Манолов”.

  Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ в Дом за възрастни хора – Яворец,

  Фолксваген фолклорен събор – Узана, 100 години вагонен завод – Дряново и камерни участия по различни поводи.

  В семинар на тема „Текущи възможности за финансиране на проекти”, организиран от РЕКИЦ, Габрово участваха представители на читалището през септември.

  Продължава и читалищната дейност на Народно читалище „Габрово – 2002” в условия на карантина.

   

   

   

  социални мрежи

  About Author