Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  Елате на гости на фолклорния концерт „Олелийня”

  Елате ни на гости на фолклорния концерт ”Олелийня” в интернет пространството, който НЧ „Габрово-2002” осъществи и записа  в зала „Възраждане”, по случай 40 годишнината на Състава за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”. Въпреки празния салон, по обясними причини, събитието не можеше да не се състои, не само защото беше предвидено, като едно от основните събития за календарния план на читалището, а защото за него от душа и сърце участниците  се готвиха повече от година и искаха да отбележат и 95 годишнината на своята създателка.

  През далечната 1980 година група ентусиасти, събрани от хореографката Тотка Шандуркова създават първия и останал до днес Състав за изворен фолклор с идеята да се съберат и съхранят коренните  образци на габровския етнографски, балкански народен бит – танци, песни и обичаи. Търсейки своята идентичност и изява преди 16 години съставът се присъедини към голямото семейство на НЧ „Габрово-2002”. Още на следващата година  в рубриката „Бележити габровци” читалището отбеляза годишнината на изтъкнатата общественичка и хореографка Тотка Шандуркова  и съставът прие името на своята създателка за свой патрон. А ръководството на състава пое потомствената изтъкната хореографка Валя Маринова.

  В състава участват 30 души – мъже и жени от 30 до 80 години. Между тях са изявени музиканти, певци и танцьори, които във всяка своя изява пеят танцуват и свирят на живо. Богатият  им  репертоар се състои от фолклорни  сюити  събрали песни и танци от определен район. Така в последните години се родиха „Тревненската“ и „Ловнидолската“, като за последната голяма заслуга има популярната певица от този край и бивш участник в състава Марина Йовкова, която дари богатство от песни и танци, наследила от своите баби и дядовци. В последните години в състава се роди още едно творческо ядро, така наречената Мъжка певческа група, която е вече рядко  фолклорно явление и носи наслада както на участниците, така и на публиката.

  Съставът за изворен фолклор в четиридесет годишната си биография е записал над 1000 концерта. Във визитката му почти няма фолклорен фестивал от всички краища на страната, в които да не е участвал и донесъл в Габрово стотици отличия и награди, като особено ценно е лауреатското звание от Националния събор в Копривщица. Изявите на състава не се ограничават само в страната, а и участия в големи и престижни международни фестивали. Помнят се успешните турнета в Беларус, Гърция, Турция, Македония, Братислава, Италия, Сърбия и др.

  Сега когато имате представа на какъв концерт и с какви изпълнители ви каним на гости на фолклорния концерт „Олелийня” в интернет пространството, седнете и бъдете с нас макар и от къщи. Желанието ни е  да съпреживеете  дори една малка част от изключителното вълнение, обич и всеотдайност на изпълнителите от Състав за изворен фолклор „Тотка Шандуркова”, които са готови когато отново изпълните празната сега зала „Възраждане” да чуят така желаните ваши истински аплодисменти.

   

  Автор на текста: Т. Полякова

   

   

  социално споделяне

  About Author