Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  28.05.2024

  Народно читалище „Габрово – 2002” в условията на карантина

  Читалищната дейност, както всички институции работещи с хора и публики за първи път са в пълна изолация. За читалище „Габрово – 2002” истинската карантина трая само седмица, защото по-голямата част от художествените състави организираха своята дейност от домовете на ръководители си. Оказа се, че особено тежко понасят изолацията най- малките самодейци певци, музиканти и танцьори. Свикнали всяка седмица да се срещат с изкуството с приятели и ръководители те търсят своята среда и за много от тях репетициите и заниманията продължават онлайн.

  За най – малките – начинаеща група на ансамбъл „Сивек” ръководителите Валя Маринова и Лилия Стойнова са подбрали видео клипчета от техни изяви на сцената и им ги пускат периодично, за да не се чувстват изолирани и да подклаждат интереса им към танцовото изкуство. За по напредналите клипчетата са с цели концерти на читалището и на други детски изяви.

  Участниците в представителния състав на „Сивек” също осмислят своето време по време на карантина с видеозаписи от десетките турнета по света с тяхно участие.

  Малките певци от „Габровските гласчета” с ръководител Стефка Стоева продължиха редовните си занимания с получаването на записи с новите песни за сезона, на които децата трябва да научат текстовете и да слушат мелодията. Стоева проверява напредъка им, като ги препитва за текста и им разказва за историята на отделната песен. В един от индивидуалните й часове тя беше приятно изненадана от талантливия певец Иван Димов, който не само беше научил песните, но и сам беше измислил авторска песен. Той предложи на ръководителката си видеозапис с музиката и текста на песента в съавторство с Биляна Крумова. На помощ на децата се притече и утвърдения композитор Борислав Борисов, който живее и работи в Англия, но е голям приятел на състава и често помага на своята съученичка от Котел Стефка Стоева с аранжименти и синбек за песни. Сега когато в Англия и той е в принудителен отпуск подготви за групата четири нови оригинални песни.

  Балерините на танцова школа „Лиана”с ръководител Лили Пантелеева и репетитор Искра Симеонова са другия репетиращ дистанционно танцов състав. Репетициите започват с упражнения за разтягане и гъвкавост за поддържане на тяхната подготовка и разбира се определени балетни техники. После започва часът на насладата, когато на тяхното внимание се поднасят избрани балетни постановки на ”Спящата красавица, „Лебедово езеро”, „Синя птица” и много други образци на световния балет и световно известни артисти. В края на „часа” ръководителките неизменно успокояват и напомнят на своите възпитанички, че трябва да стоят в къщи и да спазват карантината.

  Не остана назад и танцов клуб „Играорци”, който провежда репетиции по график с всичките си групи за начинаещи и напреднали. Участниците, които са учители, служители, съдии, прокурори, шофьори, предприемачи и какви ли не още късни любители на фолклорните танци също разгряват с нужните упражнения и след това по терлици заиграват кръшни ръченици и хора. Самите те се шегуват, че в репетициите вече се включват не само близките им, но и домашните любимци.

  В подготовка е осъществяването онлайн на една идея, която щеше да стартира през март.Срещи на хора, които обичат художественото слово и които обичат да слушат и самите те да рецитират стихове. Може би тя ще започне чрез мобилни устройства от дома и свързване където може, чрез телевизорите, но това още се подготвя…

  Да тежко е за професии и дейности, в които работата с хората е в постоянното контактуване, но когато искаш да осмислиш деня си, можеш да подредиш в папки отделните концерти по години, видеоматериали и снимки от десетките международни турнета, да подредиш архива така, че утре когато решиш да го дариш на Държавен архив да са в чудесна готовност.

  Можеш да отметнеш с болка и съжаление организираните и готови вече турнета през тази година като се опиташ да върнеш депозита за пътуванията и детските лагери и да помечтаеш за нови, защото животът продължава. Продължава и читалищната дейност на Народно читалище „Габрово – 2002” в условия на карантина.

  Тотка Полякова

  бутон за социални мрежи

  About Author