Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  28.05.2024

  Заради децата на “Сивек” в Тайван научиха Габрово, България и Браво

  Подготвителна група на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек” при НЧ „Габрово-2002” участва в Yilan International Children’s Folklore & Folkgames Festival  – едно от най-представителните събития на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО (CIOFF)

  Бояна Пенчева

  От 24 юли до 4 август подготвителната група на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек” при народно читалище „Габрово – 2002” беше участник в продължаващия още Международен детски фестивал за фолклор и фолклорни игри – Илан 2019 (YICFFF).

  Двадесет и три деца на възраст от 10 до 14 години, четирима музиканти, четирима ръководители и представител на читалището представиха блестящо Габрово и България на едно от най-престижните събития на Международния съвет за фолклорни фестивали и фолклорни изкуства на ЮНЕСКО и най-голямото в тайванския град Илан през лятото – от 8 юли до 18 август.

  Фестивалът е създаден през 1996 година и до миналата година има 369 групови участници от 97 държави и повече от 9 500 000 посетители.

  Създаден по американски проект, фестивалът включва и фолклорни детски игри – една тема, базирана на идеята, че играта е процес, от който винаги произтича креативност.

  Основната му цел е да осигури на децата щастливо събитие, което да споделят с родители и приятели, както и да се сприятели с култури от цял ​​свят.

  В тазгодишното издание на фестивала в Илан има представители на Коста Рика, Словакия, Индия, Полша, Русия, Украйна, Мексико, Сайпан (САЩ), Словакия, Турция, България, Финландия, Тайланд, Япония, Белгия, Мартиника, Чили, Естония, Филипини, Тайван.

  Според думите на главния художествен ръководител на ансамбъла Валя Маринова децата на „Сивек”, които били най- малките участници във фестивала, са се справили отлично с различния климат и натоварената програма.

  „Много бързо децата станаха любимци на публиката и бяха посрещани и изпращани с много аплодисменти. Концертите, които бяха всеки ден (и по два), се провеждаха в голям аквапарк с професионално оборудвана сцена, озвучаване и строга дисциплина. Организаторите на фестивала, освен на концертите, които достигаха програма и до един час, обръщаха голямо внимание и на контакта, на общуването с публиката. Доста често завършвахме програмата си с право хоро, на което се хващаха много участници и тайванската публика.

  В програмата, освен танци, бяхме включили и две песни, които се посрещнаха изключително горещо и за закриването направихме нова песен. Голям интерес предизвика и изпълнението на музика на живо, както и самите български инструменти.

  Основна част бяха и игрите, както подсказва и името на самия фестивал. Ние показахме наши и пробвахме да научим някои тайвански игри.

  Всичко това ни даде възможност да се запознаем отблизо с живота, бита и интересите на тайванските деца.“

  Габровската група е впечатлена от перфектната организация на фестивала. Програмата била разчетена по часове и минути – за тръгване с автобуса, за репетиции и срещи, за точното време на изпълненията. В гримьорната се подготвяш точно 15 минути за излизането и я освобождаваш точно 5 минути след изпълнението. Седем автобуса със знамена на отделните участници в абсолютен график превозвали участниците от мястото, където са настанени, до сцената в аквапарка, изграден върху водите на река Донгшан.

  „Много важно събитие в нашето участие беше Денят на България – разказва Валя Маринова. – Освен концертната програма през деня, направихме уъркшопове – сплитане на коси, обличане на деца в български народни костюми, заучаване на хоро, предлагане на български сувенири. Почерпихме ги с наши плодове и бисквити. Следобед приготвихме български ястия – баница и мусака, и вечерта всички опитаха от нашите габровски манджи и заедно се заловихме на общи хора – право, тежко, самоковско… Приятно беше всеки ден да се споменава „Сивек”, Габрово, България, Браво.“

  Макар че Валя Маринова е ръководител, който е готов и зад най-голямата похвала да добави с усмивка „Винаги може още“, сега казва: „Тези 10 дни ще останат незабравими за децата от „Сивек”, изпълнени с гордост от постигнатото!“.

  Валя Маринова: “През цялото време с нас бяха “приятели на фестивала”- на концерти, екскурзии, нарочно организирани срещи… отрупваха децата с внимание, снимки, плодове и подаръци”

  Още при кацането в Тайпей ни посрещнаха с венци, цветя, табели, на които освен „Добре дошли, български приятели“ бяха написани имената на децата. Изключително гостоприемни, слънчеви и отзивчиви хора… През цялото време – на концерти, екскурзии и нарочно организирани срещи, с нас бяха „приятели на фестивала“. Така държаха да ги наричаме, не „фенове“, а „приятели“. Отрупваха ни с внимание, снимки, плодове и подаръци.

  Непрекъснато давах интервюта, всеки ден след концертите.

  Проявяваха интерес към нашия език – искаха да кажем нещо на български, запомняха думи.

  Почти всеки ден имахме организирани екскурзии и посещения на различни места в град Илан. Посетихме училище, в което сега, през лятото работеха много кръжоци – учихме тайвански танц, ние им показахме на наш, участвахме в игри.

  В Историческия музей  се запознахме с историята на острова и живота на коренните жители на Тайван – аборигените. Разгледахме тайвански храм.

  Ходихме на плаж, къпахме се в Тихия океан, гребахме с лодки по реката. Посетихме и тайванско село, видяхме как се изработват чаши от бамбукови клечки.

  Последния ден разгледахме столицата Тайпей – зоологическата градина с редки животни, улицата в Стария град.

  През всичките десет дни децата не са оставали да лежат в стаите. Ако не сме на концерт, сме някъде с някого. Децата научиха невероятно много неща за други култури, създадоха многобройни приятелства, които продължават и сега в Интернет.

  В Илан направихме незабравима среща с приятелите – имаше куклено шоу, маски, лакиране на нокти, обличане на тайвански костюми, томбола…

  На Аерогара София част от родителите на децата ни посрещнаха с пита, българското знаме, баница и цветя. Останалите ни чакаха в Габрово – пак с пита и цветя.

  Наситено с емоции лято имаха и изпълнители от средношколската група на „Сивек“. От 23 до 28 юли за втори път взеха участие в Олимпиадата за традиционни занаяти и изкуства в Сибиу, Румъния, съвместно с музей „Етър“. Олимпиадата се провежда в Националния музеен комплекс Астра. Освен концертната програма, танцьорите от „Сивек” проведоха уъркшопове, показаха на участниците от различни страни и на посетителите наши хора и изработка на украшения от гайтан.

  социални мрежи

  About Author