Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  Проекти

  Нашето читалище  бързо навлиза в съвременните практики на неправителствените организации и започна да  кандидатства по проекти пред различни донори, посолства и фондации. В настоятелството на Читалището  са привлечени както  известни обществени  личности  и творци, така също и бизнесмени, представители на религиозната власт и етносите. Това създава предпоставка дейността да се насочи в различни сектори на обществения живот, какъвто е примерът с проекта „Ключ за етническа и религиозна толерантност”, финансиран от посолството на Кралство Холандия – програма Matra KAP. Читалището се отнесе с отговорност  и към  десетилетието на ромското включване,  като създаде и реализира проекта „Концертна въртележка”. Той се превърна в  едно своеобразно  концертно турне в селищата със смесено население, посветено  на  8 април – Международния ден на ромите.

  Имаме опит с изпълнението на проектите „Пролетните празници – общото в различието ни” – финансиран от НССЕДВ към Министерския съвет; „Трите стожера на българщината – църква, училище, читалище”, „Песнопението в храмовото  служение в различните религии – залог за толерантност” – подкрепени от Министерството на културата и др.

  Висок обществен интерес предизвика поредния проект наречен „Хумор за смет” към фондация ЕкоОбщност. Опирайки се на прословутото чувство за хумор на габровеца,  Настоятелството на читалището реши да преразкаже  по нов начин познатата приказка „Сливи за смет”, като за  повече свършена  работа, почистени  площи и боядисани съоръжения,  всеки да получи повече лакомства, материали за боядисване, четки, метли, ножици за рязане, пейки, кошчета за боклук и дори пиво. Проектът „Хумор за смет” завърши с тричасов хепънинг с изпълненията на съставите на читалище “Габрово” и се превърна в един незабравим ден, завършил с най-дългото хоро, играно някога в Габрово.

  По случай 150 години от първото честване на 11 май – Денят на Кирил и Методий, читалището спечели специален проект „Трите стожера на българщината – църква, училище, читалище” и създаде един незабравим празник за целия град, като възпроизведе шествието и тържеството. Последваха проекти като „Мрежа за сигурност”, „Медиен мост срещу корупцията”, „Единни в многообразието”, „Дарителски фонд в Габровско”.

  През 2012 г. читалище „Габрово-2002” реализира проекта  „Летен събор на бийтбоксерите в Центъра на България”. Именно с този проект читалището участва в конкурса на платформа АГОРА за най-добър проект за годината. Попаднало в десетте номинирани проекта, читалището се представи на конкурса и грабна „зрителската” награда и получи плакет и сертификат.

  @ P