Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  28.05.2024

  Основатели

   Как бе основано нашето читалище… 

  В последния ден на февруари 2002 година в Дома на културата се събраха близо двеста габровци с ясното решение да учредят ново читалище, което да обедини интелигенцията на общината, да даде право на интелектуалците да имат своя организация, която да работи за интересите им и  публични изяви. Може би затова на учредителното събрание присъстваха   ръководителите  на Драматичния театър, Домът на културата, Домът на хумора и сатирата, директорът на Историческия музей, АЕК „Етър”, АИР „Боженци” и др. Присъстваха и голям брой  изтъкнати  журналисти, музиканти, художници, артисти, писатели,  между които Валентин Иванов, отец Минчо, Калин Илиев, Стефанка Карапенева, Иван Стоянов, Валентина Маринова, Томислав Дончев, Тотка Полякова, Карамфила Грудова, Христо Добрев, Слави Бонев, Тодор Шандурков, Стилиян Стилиянов, Магдалена Георгиева, Росица Бинева и много други. Подготовката на документите и регистрацията продължи до  18.09.2002 г.

  Първото Настоятелството на читалището е от 17 души и е в състав: Председател Валентин Иванов, секретар Стилиян Стилиянов, членове: Тодор Шандурков, Валентина Маринова, Георги Каралиев, Димитър Цонев, Димка Иванова, Иван Стоянов, Стефка Карапенева, Олег Цонев, Лилия Димитрова, Райна Петкова, Светослав Бонев, Силвия Хинкова, Томислав Дончев, Тотка Полякова. Проверителна комисия: Петър Цокев, Румен Минчев и Магдалена Георгиева.

  Наред с ценностите, присъщи на читалищната дейност, новото читалище си поставя за цел да способства за опазване  на околната среда и изграждане на висока екологична култура на територията на общината, да работи за осмисляне на свободното време на младите хора и да стимулира творческите им способности, да работи за приемственост в духовната област, да съхранява и развива традиционните фестивали  и карнавала в Габрово, да работи за развитието на културния туризъм и опазване паметниците на културата на територията на община Габрово.

  Днес, в настоятелството на читалището са привлечени едни от най-изтъкнатите интелектуалци и общественици на гр. Габрово, които се стремят да използват съвременните технологии и начини за разширяване влиянието на читалището и популяризиране на неговата дейност сред широк кръг от населението на областта.