Предстоящи събития

Последни коментари

  Архив

  Категории

  Абонирайте се за нашите новини

  Get new posts by email
  23.04.2024

  За нас

  Скъпи приятели,

  Приветстваме Ви в интернет страницата на Народно читалище „Габрово -2002“ – гр. Габрово.

  Тук Ви очаква много и най-разнообразна информация, свързана с живота на нашето читалище. Ще Ви срещаме с много видни дейци на културата, науката и образованието. Ще Ви запознаваме с историята на нашия град и региона, в който живеем. Ще ви разкриваме нови източници на информация и представяме любопитни факти от културния календар на града и страната.

  Тук ще имате възможност да прочетете много и най-разнообразна информация свързана с колективите работещи в нашето читалище, а именно: Фолклорен танцов ансамбъл “Сивек”, Женски хор, Танцова школа “Лиана”, Хор “Старопланинско ехо”, Танцов клуб “Играорци”, Вокална група “Настроение”, Състав изворен фолклор “Тотка Шандуркова”, Фолклорна танцова формация и Танцов клуб “Боженци”,  Вокална група “Габровските гласове”, Детска фолклорна формация „Габровски гласчета”, Школа за народни инструменти и пеене и Клуб за български народни хора „Пендара”.


  Народно читалище „Габрово – 2002“ е създадено през 2002 г. В своята история то се превърна в средище на идеи, нови подходи и широка културна дейност. Читалищното настоятелство обединява усилията на 19  художествени състави – вокални, танцови и др.

  По инициатива на читалищното настоятелство се провежда и Международен фестивал „Празник на духовната музика“ съвместно с Министерство на културата, Община Габрово и Архиерейско наместничество,  посветен на духовния празник на града – денят на Св. Петка Българска. Тази изява се превърна във втора по значимост в културния календар на града след фестивала на хумора и сатирата.

  Днес в рамките на Народно читалище „Габрово-2002”, в отделните негови състави и кръжоци участват активно повече от 500 самодейци от 5 до 87 годишна възраст. Своят талант традиционно те представят на множество български и международни прояви.

  В настоятелството на читалището са привлечени едни от най-изтъкнатите интелектуалци и общественици на гр. Габрово, които се стремят да използват съвременните технологии и начини за разширяване влиянието на читалището и популяризиране на неговата дейност сред широк кръг от населението на областта.

  Нека всички бъдем заедно в името на българската култура и просвета!